Whisky Things

Whisky kijkplezier op YouTube !!

Hoe wordt Whisky gemaakt?

Masterclass Whisky met Ronald Anneveldt – alles wat je wil en moet weten !!

Visiting The World’s Whisky – Island Islay

Visiting The World’s Whisky Country – Speyside

Visiting The World’s Whisky Country – Campbeltown

Aanrader !!

Een leuk en interessant boek om een goed totaaloverzicht te krijgen over de whiskywereld.
Whiskykenner word je zo is een hedendaags whiskyboek voor iedereen die meer wil weten over de wondere wereld van whisky. Ontdek je favoriete whisky: je kunt namelijk niet niét van whisky houden, je hebt alleen de whisky die bij jou past nog niet gevonden. Leer alles over single malt, bourbon, rye en scotch.

Downloaden van Whisky Magazine – January 2024 (118 pagina’s) kan via de onderstaande link:
Downloaden klik hier.
Veel leesplezier !!

Nu ook op Netflix – Een aanrader !!

The Amber Light

Het verhaal van whisky is al vele malen verteld, maar deze documentaire biedt een andere blik en laat zien hoe de drank is gevormd door geologie en klimaat, door verhalen verteld langs de kant van de weg en in de hoeken van pubs. Whisky is eerder een product van folklore en mythe, van muziek en alchemie, van toeval dan van design. In de film wordt de kijker meegenomen op reis door de minder bekende delen van de Schotse whiskycultuur, samen met schrijver Dave Broom, die op zoektocht is naar een beter begrip van zijn nationale drank.

Whisky films voor de donkere dagen

Angel’s Share

Deze film is een komedie die compleet over whisky gaat. De Schotse Robbie staat op het punt om vader te worden. Hij is zelf een schoffie en ontloopt op het nippertje een gevangenisstraf. Wel krijg hij voorwaardelijk en dat leidt hem naar de reclasseringsambtenaar Henri. Die heeft het beste met de jongen voor en besluit hem, en drie anderen kennis te laten maken met het levenswater. Dat leidt tot een enorm goede film, waarin ook een aantal leuke wendingen te vinden is. En als je goed oplet, kun je misschien nog wel een bekende uit de whisky-industrie voorbij zien komen.

Whisky Galore!

Whisky Galore! is een film die zich afspeelt tijdens een barre periode voor de wereld, namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende deze tijd is er een ernstig tekort aan whisky op een klein Hebridean eiland. Maar dan gebeurt er iets onverwachts: een schip leidt vlak voor de kust schipbreuk. Het blijkt dat er aan boord 50.000 kisten mout zijn die de bewoners direct van boord halen. Als de Home Guard de douane belt om het mout in beslag te komen nemen, moeten de bewoners ineens snel aan de slag om alles te verbergen. Het leidt tot hilarische situaties die je 82 minuten vermaken.

Nederland Whiskyland

Wie wordt er nou niet warm van een film over whisky uit ons eigen kikkerland? De volgende film in de lijst is dan ook een documentaire die helemaal over ons eigen godendrankje gaat. In 2014 maakte Gwen Janssen deze documentaire van 45 minuten. Daarbij doet ze verschillende distilleerderijen in ons land aan en vertelt ze meer over de amberkleurige drank. Het is een wat gedateerde documentaire, maar er zitten nog zeker leuke stukken op. Naast de wat korte documentaire vind je ook onderstaande extra’s op het schijfje terug:

  • Making Of Documentaire Nederland Whiskyland
  • Een stukje whiskygeschiedenis in Nederland
  • Het productieproces van whisky/Glenfiddich
  • Soorten, ruiken, proeven en genieten
  • Onderweg in Schotland
  • Cask Management
  • Investeren in Whisky
  • Onafhankelijke bottelaars
  • Over The Macallan
  • Ruiken, proeven en genieten
  • Nederlandse whiskyproducenten 
  • Whisky op Curaçao

Whisky: The Islay Edition

De volgende film die we aanhalen is een documentaire van 60 minuten. Regisseur Olav Verhoeven sleepte met Whisky: The Islay Edition de award voor Beste Feature tijdens het Chicago Film Festival in de wacht. Daarnaast kwam de docu in de selectie voor de New York Film Festival terecht. De documentaire komt uit 2010 en gaat in op verschillende aspecten van Islay. De film neemt je mee- naar het Schotse eiland, waar de distilleerderijen aangedaan worden, whisky geproefd wordt en meer. In de doos vind je een Blu-ray schijfje, een DVD en een boekje waarin je allerlei informatie terug kunt vinden over de Islay stokerijen en waarin je je tasting notes kwijt kunt.

Ook een hot item in Whisky wereld is welk glas gebruik je om je Whisky te drinken? Hier boven een aantal van de meest bekende types. De Lapwing Whiskiacs zweren bij het Glencairn Glass.

Lees tip van de Lapwing Whiskiacs – het boek ‘Whisky leren proeven’ van Eddie Ludlow.
Dit boek is uiteraard net als vele andere Whiskyboeken te bestellen op www.whiskyboeken.nl

Pancakes with a twist. Millstone Heavy Peated Oloroso Sherry – The Millstone Fanbase Edition.

Het verhaal van de Kladjeskast

Het grootste deel van onze Whisky flessen collectie is op zolder te vinden. Hier is volop ruimte en staan ze niet in de weg. Het is dus zo dat boven op zolder alleen maar flessen te vinden zijn die nog dicht zijn. De open flessen hebben wel een plekje beneden in de woonkamer gekregen, het betreft hier 1 vak in een ruime vakjeskast van negen vakken in totaal. Dit vak met flessen hebben wij omgedoopt tot Kladjeskast. In dit vak zijn buiten de genoemde open flessen ook de verschillende glazen en een deel van de Whiskyboeken collectie te vinden. Al met al een goedlopend vak met veel uit- en afwisseling, zo hebben we voor ieder wat wils, hoe uit een liggend de smaken ook zijn.

Zie onze recensie op de website van Spirits and Chocolates, we zijn er om elkaar te helpen in de Whisky wereld toch?

Tony van Rooijen heeft een foto gekozen van ons voor zijn website.

Throwback visit to Auchentoshan Distillery

Whisky Gebieden

De hoofdgebieden die bekend staan om hun single malt whisky met elk hun eigen bijzondere kenmerken.

SPEYSIDE

Omringd door de Hooglanden is de Speyside de thuisbasis van meer dan de helft van alle distilleerderijen in Schotland. Er zijn zo veel distilleerderijen in de Speyside dat het zelf zou kunnen worden opgesplitst in verschillende regio’s. Om het kort te houden behandel ik ze gezamenlijk. In het algemeen hebben Speyside whisky’s veel neus en evenveel persoonlijkheid. Hoewel er grote verschillen in kwaliteit zijn, is een Speyside single malt meestal moeilijk om te vergeten.

THE HIGHLANDS

De Highlands is een groot geografisch gebied en dat betekent dat er veel variatie is in hun whisky. In het algemeen zijn de single malts bekend om hun hoge kwaliteit. Het is een gebied met een lange geschiedenis in whisky maken zodat de oorspronkelijke distillateurs hun ambacht door de eeuwen heen hebben kunnen perfectioneren.

DE LOWLANDS

De Lowlands, zoals hun naam al doet vermoeden, zijn in het meest zuidelijke deel van Schotland en het dichtst bij Engeland. Deze malts zijn meestal licht (zowel in kleur als in rijkdom) met een droog karakter. De malt is meestal unpeated, oftewel niet-rokerig. Het is een geweldige whisky voor de beginnende Scotch-drinkers, alhoewel er verschillende Lowlands single malts zijn die ook door de kenners worden geprezen. De meeste Lowlands malts worden dicht bij de Hooglanden gedistilleerd zodat er een aanzienlijke overlap in terrein is met de lagere Highland whisky’s.

ISLAY

Dit is een eiland whisky die bekend staat om zijn kenmerkende turf smaak die ofwel volledig geliefd wordt of ronduit gehaat wordt door whisky liefhebbers. Het is echt een kwestie van smaak! De eilanden zijn bedekt met turf en worden voortdurend geranseld met zoute wind die verantwoordelijk zijn voor de zoute, zeewierachtige smaak. Er zijn verschillende eilanden in Schotland waar whisky wordt gemaakt maar de meeste lijken op de Islay door de vergelijkbare omstandigheden en wijze van destilleren, maar met iets minder turf en iets meer zoetheid.

CAMPBELTOWN

Dit is het kleinste malt gebied van Schotland met 2 tot 5 actieve distilleerderijen (afhankelijk van hoe je het gebied definieert). Amper enkele decennia geleden waren er nog ongeveer dertig distilleerderijen in dit relatief kleine gebied. Vanwege het kleine geografische gebied is het gemakkelijk om de single malts te groeperen. Deze whisky’s hebben veel body met een intense diepte. Er is een hint van turf en een zoutige finish. In het algemeen zijn Campbeltown whisky bekend en gewaardeerd vanwege hun complexe en ongebruikelijke smaken.

Smaakprofielen Whisky

Whisky Wheel

The sectors of the wheel are based on two sections: flavours that arise during fermentation and distillation (1-6), and flavours from maturation (7-8).

1. Cereal 

Aromas from the malted barley, which are usually modified by the later stages of production (fermentation and distillation).

2. Fruity (or estery) 

Desirable sweet, fragrant, fruity, solvent-like scents from fermentation and distillation.

3. Floral (or aldehydic) 

Leafy, grassy or hay-like scents, sometimes like Parma Violets or gorse bushes.

4. Peaty (or phenolic) 

Almost all phenols are imparted to the malt during kilning. The scents are famously abundant in Islay malts and range from wood-smoke to tar, iodine to carbolic.

5. Feinty 

Feints come in halfway through the spirit run, beginning as biscuity, toasted scents, then through tobacco-like and honeyed to sweaty. Feints are mellowed and transformed by maturation in good casks.

6. Sulphury (from organosulphur compounds) 

Arise during distillation and maturation. Copper plays a crucial role in removing such aromas, which can be considered unpleasant. 

7. Woody 

The vanilla related aromas in this group derive from American white oak. Some aromas are directly related to age. Oak increases complexity, enhances fragrance and delicacy, lends colour and develops roundness.

8. Winey (or extractives) 

If the cask has previously been filled with wine (mainly sherry, but sometimes others), the wood absorbs wine residues, which are extracted by the spirit and become part of its flavour.

Whisky Tasting Help

Whisky Weetjes

1. Whisky begint als bier

Whisky is in essentie gedistilleerd bier zonder hop. Het mengsel waarvan alle soorten whisky gemaakt wordt bestaat uit gefermenteerd graan, gist en water. In de eerste paar dagen op aarde zijn whisky en bier dus hetzelfde. Vanaf het distilleerproces scheiden de wegen van whisky en bier zich.

2. De allereerste gefilmde advertentie ging over whisky

Het is zeker niet te vergelijken met hedendaagse reclame, maar de allereerste filmadvertentie ging over whisky. Het advertentie filmpje laat een groep jolige dansende mannen in Schotse rokjes zien voor een bord met daarop het geadverteerde product.‘Dewars: It’s Scotch’. Een echte ouderwetse back-to-history inkijk in de wereld van whisky.

3. Minister-president Winston Churchill hield wel van een glas whisky… bij het ontbijt

Whisky met kreeft for breakfast. Waarom ook niet? Minister-president Churchill werkte in de ochtend vanuit bed of zijn studeerkamer waar een glas (weliswaar flink verdunde) whisky altijd dichtbij was. Ook als hij niet thuis was genoot hij graag van zijn ochtendneut. Dit zorgde soms voor vreemde combinaties, zoals whisky met koude kreeft. Heerlijk …

4. Whisky gemaakt van quinoa, spelt of havermout – het kan allemaal

Whisky kun je maken met elk soort graan. Traditioneel gezien maak je whisky met maïs, rogge en gerst maar eigenlijk kun je dus elke graansoort gebruiken. Zo experimenteren whisky-distilleerderijen in Tennessee bijvoorbeeld al met quinoa, havermout en spelt. Het aantal distilleerderijen dat met andere granen experimenteert is alleen niet heel hoog. Je moet tenslotte eenmaal een tijdje (zo’n 4 jaar) wachten voordat je weet of hoe het smaakt.

5. Melkboeren zijn gek op whisky distilleerderijen

Huh? Een gekke combinatie op het eerste gezicht: melk en whisky. Maar melkboeren nemen maar al te graag het overgebleven pulp over van de whisky-distilleerderij. De pulp is namelijk een mix van de voedingsrijke restanten van maïs en granen. En laten die koeien dat nou net heel lekker vinden èn hier ook nog eens meer melk van gaan produceren.

6. Student? Haal een MSc in brouwen en distilleren

Het is dan wel geen rocket science, maar whisky maken is niet makkelijk. Als je zelf later whisky wilt destilleren, dan is een masterdiploma “Brewing & Distilling” wel zo handig. Geeft je werk toch ineens een andere dimensie. Waar je in de leer kunt? Edinburgh’s Heriot Watt University.

7. Whisky heeft geen houdbaarheidsdatum

Whisky kun je eigenlijk zo goed als voor altijd bewaren. Zaken als smaak en kleur veranderen wel door invloeden als warmte, licht en lucht. Maar in the end is whisky nog altijd ‘goed’. Dus ongeacht hoe je het bewaart, het blijft altijd drinkbaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn. Echter het lang bewaren komt de smaak niet echt ten goede.

8. Whisky bewaren bij -30 graden Celsius? Kan prima

Een aantal jaren geleden was gedurende een expeditie een krat met flessen whisky gevonden onder het ijs bij Antarctica. De krat dateert uit 1896 of 1897, waarschijnlijk als overblijfsel van een Britse expeditie. En guess what? De whisky klotste nog vrolijk rond in de flessen. Zelfs in een omgeving van -30˚ celsius. Volgens experts is de whisky ook nog eens van goede kwaliteit.

9. Pure malts zijn alles behalve “puur”

Pure malts zijn eigenlijk blended malts. De term is dus nogal verwarrend. Pure malt was een uitvinding van een Cardhu marketeer in 2003. De voorraden van de populaire 12-year Cardhu whisky waren niet genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen. Als oplossing bedacht de marketeer om Cardhu single malt om te zetten in pure malt. De term pure malt was namelijk niet gereguleerd door de wet.

Op deze manier kon de producent elke malt in de Cardhu verkopen, zolang ze malt whisky’s waren en geen graan whisky’s. Door vaten te combineren was het mogelijk de smaak te creëren die vergelijkbaar is met de originele Cardhu 12-years malt whisky. 

10. Blended whisky ‘liegt’ wel eens over z’n leeftijd

Whisky is vaak een blend van twee of meer verschillende whisky’s van verschillende leeftijden. Het getal op de fles refereert aan de leeftijd van de jongste whisky in de mix. Een deel van de whisky kan dus (veel) ouder zijn dan het etiket doet geloven.

11. Koop je een Schots whisky vat? Dan blijft het vat op Schotse bodem.

Beleggen in whisky is trending. Beleg je in whiskyvaten dan behoor je tot de Big Boys. Wil je je whisky vat laten uitbetalen? Dat kan, maar de whiskyvaten mogen helaas het Schotse grondgebied niet verlaten. Dus als je denkt een vat te kopen en dit mee naar huis te nemen kom je van een koude kermis thuis. Wil je de whisky dus zelf drinken? Dan komt het in gebottelde flessen uit jouw vat naar je toe.

12. De Big Five

De belangrijkste whiskylanden worden ook wel ‘The Big Five‘ genoemd. Dit zijn: Schotland, Ierland, de Verenigde Staten, Canada en Japan.

13. Smaak van de houtvaten

De invloed van hout op whisky is erg groot. Er komt namelijk maar liefst 60% van de smaak van de houtvaten.

14. Bij welk alcoholpercentage wordt whisky gebotteld?

Whisky wordt met een alcoholpercentage van minimaal 40% gebotteld.

15. Whisky bewaren

Ongeopende whisky bewaar je het beste rechtop, op kamertemperatuur, zonder direct zonlicht

16. Rijpen in de fles?

Een fles whisky rijpt niet door in de fles. Dit betekent ook dat hij niet kan bederven. 

(Bron: Gall & Gall)